Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
HU | BG

Országos Nemzetiségi Rajzverseny


Az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által megrendezett 2018/2019. tanévi Országos Nemzetiségi Rajzversenyen a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola intézményből a zsűri Yordanova Alexia pályaművét kiállításra javasolta.

Gratulálunk!


 

Pályázat Rilai Szent János tiszteletére


Az alábbi alkotásokkal jelentkeztek tanulóink Rilai Szent János tiszteletére kiírt pályázatra, "A Szent út - 550 év Rilai Szent János ereklyéinek visszaérkezése Tarnovóból a Rilai Kolostorba":

  • Barki Milán (16) - Rilai Szent János portré
  • Nedyalkov Dániel (11) - Szent György körtemplom
  • Nedyalkov Marko - (12) - Sadovski Kolostor
  • Kosztadinova Nóra (9) - Rilai Kolostor
  • Kotorova Anna Theodora (11) -  Esztergomi Bazilika
  • Ruga Lénárd (12) - Szent György templom, Pleven
  • Várady Péter (15) - Rilai Szent János nyomában (fotó)
  • Katona Viktória (9) - Rilai Szent János csodái (esszé)

 

Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi verseny


Az Országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi verseny első fordulója január 31-én került megrendezésre bolgár nyelvből, amelyen részt vettek a 7. és 8. osztályos diákjaink.

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai első alkalommal vehettek részt ilyen típusú nemzetiségi tanulmányi versenyen. A verseny második fordulójára február 7-én kerül sor bolgár népismeretből.

(Az OÁTV versenykiírása és a projekt feladatok a következő oldalon megtalálhatóak: https://www.oktatas.hu/kozneveles/pok/nemzetisegi/nemzetisegi_versenyek).


 

Kukeri


Az ősi bolgár népszokás szerint ahhoz, hogy a tél végre elmúljon, nagyon meg kell azt ijesztenünk. Ezen a héten mind a kicsi, mind a nagy diákok együtt ünnepeltek, mókáztak, sok erőfeszítéssel és határtalan képzelettel megalkották a szörnyen félelmetes Kukeri maszkokat.


Köszönjük Boryana Maevskának a segítséget és inspirációt!


 


A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola 2019-től hivatalosan is bolgár nyelvvizsga központként működik, a magyarországi egyetemek által is elismert nemzetközi ECL Vizsgarendrendszer alapján. További információkért látogasson el a pécsi székhelyű Konzorcium honlapjára!

https://ecl.hu/

https://eclexam.eu/bulgarian


 

 

Adomány

Daneila Zseleva, az LG Electronics munkatársa egy új hangfalat adományozottt az iskolánknak, amelyet nagy örömmel fogunk használni a tanórák során. A hangfalat 2019. január 9-én hozta el hozzánk Daniela, egy közös képpel örökítettünk meg az eseményt!

Köszönjük szépen Daniela Zselevának az adományt!


 

TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS 2019-BEN IS!

Nagy örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy tanulóink számára ebben a tanévben is  lehetőség adódik arra, hogy Bulgáriába látogassanak tanulmányi céllal.

A tábor időpontja: június 17-24.

Ezúttal a célállomásunk Dél-Közép Bulgária. A részletes útiterv a következő: Budapest – Szófia – Koprivstica  (az első éjszakát itt töltjük, 06.17.) – Kalofer – A Rózsák  és a Trák királyok völgye – Hiszarja (szállás itt, 06.18.) – Sztartocel – Plovdiv – (szállás itt, 06.19.) – Bacskovszki kolostor – Aszenovа Vár – Plovdiv (szállás, 06.20.) Preperikon – Kardzsali (szállás itt, 2 éjszaka, 06.21-22.) – Szófia (szállás itt. 06.23.) – Budapest. Utazás autóbusszal.

A kiránduláson 10 év feletti diákjaink vehetnek részt.

A téli szünet után kezdjük el szervezni a projektet. Minden tanulónk feladatot fog kapni a kirándulással kapcsolatban, amelyet önállóan ki kell dolgoznia otthon. A legaktívabb 30 tanulónk fog velünk utazni Bulgáriába.

És íme az első feladat a témában (a téli szünetre):

  • válassz ki egy úticélt a felsoroltak közül és készíts egy rajzot! A méret és az elkészítés módja szabadon választott.

 

Karácsonyi Ünnepség a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában, 2018.

A képek megtekintéséhez kattinttson ide!


 

Mikulás


Idén december 2-án a Bolgár Művelődési Házba érkezett a Mikulás a bolgár gyerekekhez, ahol Hajgasod Agaszijan bolgár zeneszerző koncertjével köszöntöttük őt. A  Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai egy meglepetéssel készültek Hajgo számára - az ő dalait énekelték Simon Attila zongorakíséretével.

Hajgo hívására mindenki  - kicsik és nagyok egyaránt - nem csak hallgattuk őt, hanem együtt énekeltünk és táncolutunk mindannyian.


Hajgasod Agaszjan bolgár zeneszerző, a 100 éves Bolgár Iskola új himnuszának szerzője volt vendégünk december 1-én.


A kaloferi „Hriszto Botev” Nemzeti Kultúrház dudásai látogattak el iskolánkba csütörtökön délután, ahol tanítójukkal bemutatták hangszereiket az előkészítő csoportnak, valamint a 4.A, és a 6.A osztályoknak. A bemutató után iskola tanulóival és a szülőkkel együtt még egy igazi bolgár körtáncot is eltáncoltunk.

Ezután, Viktoria Gadzheva, a kaloferi Kultúrház csipkekötő tanfolyam egyik vezetője mesélt az egyedülálló kaloferi csipkék izgalmas történetéről.

Rólunk írták : A prágai Roden Glas folyóirat cikke a 100 éves Bolgár Iskoláról

Rólunk írták : Láthatóvá válni... 100 éves a Bolgár Iskola (Barátság c. folyóirat)

X. Jubileumi Fesztivál "ÉN BOLGÁR VAGYOK"

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulóinak és tanárainak egy csoportja részt vett a november 9. és 11. közt megrendezett, határon túli bolgárok X. jubileumi „Én bolgár vagyok” c. fesztiválján. A teljes cikkhez kattintson ide!


 

Bolgár-Magyar Barátság Napja - 2018. október 19.

A Bolgár Köztársaság alelnöke látogatás tett a Bolgár Országos Önkormányzatnál, ahol találkozott a bolgár közösség vezetőivel. A találkozón részt vettek az iskola képviselői is. Iliyana Yotova köztársasági alelnök együttműködési szándékát fejezte ki a 100 éves bolgár iskola jövőjét illetően.


 

BOLGÁR-MAGYAR BARÁTSÁG c. közös kiállítás a B44 Bolgár Galériában, 2018. október 18.

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulói ellátogattak a Bolgár-Magyar Barátság közös kiállításának megnyitójára


 

100 éves a Bolgár Iskola

Az "Az-Buki" időszaki kiadvány teljes cikkét a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola jubileumi ünnepségéről ide kattintva olvashatják

Naptár

Loading…