Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola
HU | BG

Bulgária el nem mondott történetei

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjainak prezentációi


Bulgária el nem mondott történetei

Érdekes és izgalmas találkozó Julia Szpiridonova írónővel és Damyan Damyanov művésszel, amely a "Bulgária el nem mondott történetei" c. projekt keretében valósult meg.  Hetekkel korábban a projekt kulturális nagykövete, Kjoszeva Szvetla segítségével diákjaink megismerkedtek az "Olló" című könyv varázslatos történeteivel, amelyek a Szpiridonov család múltjáról szólnak. Ma más, az író családjában őrzött titkokat is megtudtunk. A könyv egyes részeinek magyar és orosz nyelvű fordítását is meghallgattuk, melyet idősebb diákjaink készítettek. A találkozó egy festőműhellyel zárult, ahol a diákok és a szülők egyaránt jól érezték magukat, új technikákat és eljárásokat tanulva. Sok további közös projekt kívánságával váltunk el.

Bulgária el nem mondott történetei

Február 8-án hivatalosan is megnyitottuk az Oktatási és Tudományоs Minisztérium "Bulgária el nem mondott történetei" projekt munkáját egy izgalmas találkozóval, Borjana Maevszkával. Borjana jól ismert a magyarországi bolgár közösség körében gyönyörű pannóiról és gobleinjeiről, amelyeket több mint 20 éve készít. A 2023-as évben, az Apostol halhatatlanságának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekhez kapcsolódóan a nagyapja által elmesélt történetekről elmélkedik. Arról, hogy ősei Levszki elvtársai voltak, és hogy részt vettek az első titkos forradalmi bizottságának megalapításában. Borjana újraolvasni kezdte a Bulgáriából magával hozott történelemkönyveket. Sok rokonával és barátjával beszélgetett. Sikerül visszamennie az időben 1858-ig. Így született meg a Maevszki és Sztojkov családok ősi emlékét egyesítő könyve - "Az én gyökereim".
Biztosak vagyunk benne, hogy Borjana által megosztott érdekes történetek inspirációt adnak diákjainknak, akik ebben a tanévben is megkezdik a családtörténetekkel, a magyar történelemben és kultúrában maradandó nyomokat hagyó személyiségek és intézmények történeteivel kapcsolatos gyűjtőmunkát.


Kívánjunk egymásnak sok sikert és még sok izgalmas el nem mesélt történetet!